1984- Kniha, ktorá predpovedá budúcnosť

V tomto článku sa pozrieme na skutočne jedinečné dielo autora Gerogea Orwella s jednoduchým názvom 1984.

město

Kniha s názvom 1984 je jedna z najpamätnejších kníh histórie a to predovšetkým z dôvodu, že podľa mnohých čítateľov v nej autor vedel predpovedať blízku budúcnosť. Toto dielo pochádza z roku 1949 a dodnes sa proroctvá jej obsahu napĺňajú, z rovnakého dôvodu tak kniha nestráca na svojej popularite, skôr naopak. Objavujú ju ďalšie generácie, výnimkou nie je ani tá dnešná. Ešte v dnešnej dobe dielo radíme na celkovú 19. priečku v celkovom hodnotení čítateľov, s určitosťou si drží miesto v historickom rebríčku TOP 25 kníh.

Ak ho máme zaradiť k určitému žánru, potom je to futuristický román.
• Síce nie z odborného hľadiska ale z hľadiska priemerného čítateľa, by ju bolo možné označiť v určitom smere i za históriu faktu, no je písaná štýlom fiktívneho príbehu, čiže vravíme o futuristickom románe.

robot

Román z roku 1949 nás zavedie do miest budúcnosti /do roku 1984/, kedy bude Zem rozdelená na tri superveľmoci. Všetky tri majú spoločné totalitné pravidlá, v ktorých je individualizmus jednotlivca trestným činom. Hlavný hrdina žije v časti Oceánia, nad ktorou má dohľad autorita pod názvom Big Brother. Ten sleduje a má prehľad o každom jednotlivcovi na tomto území, nik pred ním svoje súkromie neshcová. Ľudia tak žijú v akomsi naprogramovanom strachu.
Big Brother v tomto románe zastáva tri hlavné pravidlá:

1. Vojna je mier
2. Sloboda je otroctvo
3. Nevedomosť je sila

Už zrejme máte predstavu, že ide o dielo, ktoré v čítateľovi zanechá silný, možno až nepríjemný zážitok. Za zmienku určite stojí postreh, že autor /z roku 1949/ veľmi presne, možno až na pár detailov, opisuje aj technologické prvky budúcnosti, kedy spoločnosť vraj bude na každom kroku obklopená telefónmi či veľkými televíziami, odpočúvacími zariadeniami a podobne. Musí to byť zaujímavé čítanie, nemyslíte?