Výživová hodnota (veľkosť porcie: 1/2 avokáda):
· 114 kalórií
· 6g sacharidov
· 1 g proteínu
· 10,5 g celkového tuku
· 1 g nasýteného tuku
· 5 g vlákniny
· 0 g cukru
· 345 mg draslíka
· 20 mg horčíka
· 6 mg vitamínu C
· 0,2 mg vitamínu B6
Zdravotné výhody avokáda
Všetky nenasýtené tuky, vláknina a fytochemikálie (biologicky aktívne zložky rastlín) v avokáde dokážu robiť divy. Tu sú benefity avokáda:
· Nižší cholesterol: Nenasýtené tuky v avokáde môžu mať pod kontrolou zlý cholesterol.
· Pomôžte svojmu srdcu: Tuky a vláknina znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.
· Podporujte zdravie očí, kože a kostí: Fytochemikálie, ako karotenoidy a fytosteroly znižujú oxidačný a zápalový proces, čo napomáha zdraviu očí, kože a kostí.
Avokádo je bohaté na mono- a polynenasýtené tuky, ktoré skutočne znižujú riziko srdcových ochorení a mozgovej príhody. Klinické štúdie zistili, že konzumácia avokáda môže znížiť zlý cholesterol a zlepšiť profily lipidov a lipoproteínov.
Priberá sa z avokáda?
Štúdie ukázali, že mierna konzumácia avokáda a iných zdravých tukov môže v skutočnosti podporiť úbytok hmotnosti. Obsah vody a diétne vlákno v avokáde pomáhajú vám cítiť sa plný, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že sa budete prejedať počas zvyšku dňa.
Koľko avokáda jesť?
Rovnako ako u väčšiny potravín, je dôležité, aby ste to neprehnali. Odporúčame udržiavať veľkosti porcií na 1/4 až 1/2 avokáda na jedno jedlo a nemať viac ako jeden celok avokáda za deň.
Máte jesť stred avokáda?
Možno ste počuli, že by ste mali jesť semeno avokáda, pretože obsahuje prospešné antioxidanty a vlákninu. Kalifornská komisia však neodporúča ho jesť. Zatiaľ čo predbežné štúdie ukázali, že semeno avokáda obsahuje rôzne fytochemikálie, štúdie skúmali len ich vlastnosti u potkanov,. Žiadne štúdie nepreverovali účinky (alebo bezpečnosť) konzumácie celého semena pre ľudí.