Varíme zdravo: olivový olej verzus kokosový tuk

Ak patríte k zástancom zdravého životného štýlu, pravdepodobne v obchodoch nenakupujete veľa masla, slnečnicového oleja, alebo bravčovej masti. Vaše kroky vedú k regálom, kde nájdete olivový olej, či kokosový tuk. Ak ste v tejto oblasti ešte len začiatočníkmi, čítajte ďalej. Dozviete sa viac o tom, aký je v týchto dvoch produktoch rozdiel, kedy sa hodí použiť viac jeden, alebo druhý, či to aké výrobky kupovať.

olivový olej

Olivový olej

Olivový olej, ktorý je lisovaný za studena je jednou z najzdravších alternatív, ktorú môžeme pri varení využívať. Obsahuje omega 3 mastné nenasýtené kyseliny a množstvo ďalších prospešných látok. Ak chcete, aby sa do vášho tela dostalo všetko dobré, kupujte extra panenský olivový olej. Vybrať si môžete ten na studenú, alebo teplú kuchyňu. Nevýhodou oleja je to, že má veľmi výraznú a charakteristickú chuť i vôňu. Tá sa nestratí ani tepelnou úpravou. Jeho chuť nie je vôbec zlá, no nehodí sa k všetkému. Ak by ste ho použili napríklad do cesta na koláč, alebo pizzu, výsledok, by vás pravdepodobne neočaril, pretože chuť olivového oleja by príliš prerážala. Rovnaké je to aj napríklad pri opražení ryže, ktorá až príliš, takpovediac napáchne.

kokosový olej

Kokosový tuk

Kokosový tuk, alebo olej je taktiež veľmi zdravá alternatíva. Za drobnú nevýhodu, by sme mohli označiť to, že za studena, ide o veľmi tuhú záležitosť. Podobné, by ste to však mali aj s maslom. Stačí ak ho z chladničky vyberiete niekoľko minút pred tým, ako s ním začnete variť.
Hlavnou výhodou kokosového tuku je to, že nemá absolútne žiadnu vôňu ani chuť, takže ho môžete pokojne používať, ako náhradu klasického, slnečnicového oleja. Hodí sa aj do koláčov a v podstate do všetkých možných pokrmov.

Ak sa rozhodnete pre kokosový tuk, oplatí sa zainvestovať do BIO produktu. Prospešné látky sa totiž pri zlom spracovaní a rafinácií strácajú.